Vind je het moeilijk om nee te zeggen en ruimte in te nemen?

Haptotherapie gaat over de tijd en aandacht geven aan wat echt belangrijk voor je is. We noemen dat openen en sluiten of toewenden en afwenden. Een vanzelfsprekende beweging naar dat wat goed voor ons is. Zowel je ‘ja’ als ‘nee’ kunnen voelen. Ja .. dat wil ik, dat is mijn verlangen, dat is belangrijk voor mij. Daar word ik vrolijk, levendig en vitaal van, dat gaat als vanzelf, past me, hoort bij mij, bij wie ik in wezen ben. En nee, dat wil ik niet, dat kan ik niet, dat is niet goed voor mij, past me niet, bekneld me, put me uit. Om deze bewegingen te voelen is contact met je lijf en je gevoelens nodig, deze wijzen je de weg.

Deze bewegingen zijn te voelen in je lijf, dus de eerste stap is; waar voel ik dat in mijn lijf, hoe vertelt mijn lijf me dat? En wat vertelt het me precies? Een volgende stap is dat in contact te brengen met de wereld om je heen. Hoe doe je dat; je grens aangeven, durven kwetsbaar, bang of boos te zijn, of je verlangen uit te spreken?